Vitenskapen bak Ambitionprofile

Bakgrunn

Psykologisk stress påvirker både voksne og unge i betydelig grad, noe som har ført til utviklingen av Ambitionprofile. Tjenesten fokuserer på å redusere stress på arbeidsplassen ved å adressere foranderlige psykologiske faktorer som perfeksjonisme og prestasjonsbasert selvfølelse.

Perfeksjonisme

Perfeksjonisme kan øke nivåene av stress og utbrenthet på grunn av uoppnåelig høye personlige standarder. Denne diskusjonen skiller mellom adaptive og kontraproduktive former, som påvirker individets mentale helse.

Kontraproduktiv perfeksjonisme

Denne delen tar for seg den onde sirkelen av selvsaboterende eller kontraproduktiv perfeksjonisme og dens koblinger til prestasjonsbasert selvfølelse, som gir næring til angst, depresjon og mellommenneskelige problemer.

Perfeksjonisme er mer relevant enn noen gang

Økende samfunnspress og påvirkningen fra sosiale medier har forsterket perfeksjonismens rolle i mental helse, noe som understreker behovet for effektive tiltak.

*Validering av Ambitionprofile

I denne delen undersøker vi hvor effektiv Ambitonprofile er. Vi diskuterer valideringen av den gjennom en studie på amerikanske arbeidstakere, som viser hvor nyttig den er for å redusere risikoen for utbrenthet.

Referanser

Psykologisk stress påvirker både voksne og unge i betydelig grad, noe som har ført til utviklingen av  Ambitionprofile. Tjenesten retter seg mot foranderlige psykologiske faktorer som perfeksjonisme og prestasjonsbasert selvfølelse, for å redusere stress på arbeidsplassen.

Bakgrunn

Det ser ut til at perfeksjonisme har blitt en stadig sterkere predikator for psykisk helse de siste tiårene. Det finnes forskning som tyder på at maladaptiv eller kontraproduktiv perfeksjonisme har blitt mer utbredt i nyere generasjoner.

  • En metaanalyse publisert i Psychological Bulletin analyserte data fra over 41 000 amerikanske, canadiske og britiske studenter og fant at nivåene av selvorientert, andreorientert og sosialt foreskrevet perfeksjonisme har økt lineært siden slutten av 1980-tallet i vestlige land (Curran & Hill, 2019).
  • En annen metaanalyse utført av Smith et al. (2019) på studier som inkluderte både MPS og FMPS viste også at perfeksjonisme har vært på vei oppover de siste 25 årene.


En mulig forklaring på denne trenden er det økende presset unge mennesker opplever for å lykkes akademisk og profesjonelt, samt fremveksten av sosiale medier og den konstante sammenligningen og selvpresentasjonen det fremmer. Med henvisning til Egan et al. (2011) og Curran og Hill (2019) påpekte Smith et al. (2019) at:

"Because of the rise in perfectionism over time and its suggested role in maintaining serious mental health problems, interventions are needed in order to address maladaptive perfectionism. "

Perfeksjonisme

Ved å skille mellom adaptiv og kontraproduktiv perfeksjonisme, kan evnen til å forutsi stress, utbrenthet og ytelse bli betydelig forbedret.

Kontraproduktiv perfeksjonisme reflekterer en kritisk evaluering av egen prestasjon og en sterk bekymring for feil og mangler. Personer med kontraproduktiv perfeksjonisme har en tendens til å oppleve høye nivåer av selvpålagt press for å møte egne forventninger, noe som kan føre til stress og utbrenthet (Flaxman et al., 2012). Det er dermed to komponenter i spill i denne perfeksjonismen:

1. Selvpålagte standarder som er så høye at det er svært usannsynlige at de vil bli oppnådd.
2. En negativ reaksjon basert på prestasjonsbasert selvfølelse (Hewitt & Flett, 1991).

Prestasjonsbasert selvfølelse er basert på ens prestasjoner og suksess i å oppnå eksterne mål snarere enn på ens egenverdi som person (Stoeber, 2014). Personer med høy grad av kontraproduktiv perfeksjonisme har en tendens til å knytte sin selvfølelse til sine prestasjoner og resultater, noe som kan være skadelig for deres mentale helse (Flett et al., 1991b; Stoeber & Otto, 2006).

 

Maladaptiv perfeksjonisme

Det finnes en iboende sammenheng mellom maladaptiv eller kontraproduktiv perfeksjonisme og prestasjonsbasert selvfølelse. Mennesker med høye nivåer av kontraproduktiv perfeksjonisme knytter ofte sin egenverdi til sine prestasjoner og resultater. Dette fører til en ond sirkel hvor de streber etter perfeksjon og føler seg utilstrekkelige når de ikke når sine høye standarder. Dette kan også føre til et konstant press om å prestere og en frykt for å mislykkes, noe som kan være skadelig for mental helse og velvære.

Kontraproduktiv perfeksjonisme er korrelert med en rekke negative konsekvenser, inkludert:

  • Angst og depresjon: Personer med usunn perfeksjonisme har større sannsynlighet for å oppleve symptomer på angst og depresjon (Suh et al., 2023).
  • Risikoaversjon og prokrastinering: Usunn perfeksjonisme er forbundet med en tendens til å unngå å ta risiko eller prøve nye ting, noe som fører til prokrastinering og tapte muligheter (Stoeber & Otto, 2006).
  • Lav selvfølelse: Usunn perfeksjonisme kan føre til negative selvoppfatninger, som igjen kan føre til lav selvfølelse (Hewitt & Flett, 1991).
  • Relasjonsproblemer: Personer med usunn perfeksjonisme kan ha problemer med å opprettholde tilfredsstillende relasjoner på grunn av deres tendens til å sette urealistisk høye standarder for seg selv og andre (Stoeber & Otto, 2006).
  • Svekket ytelse: Usunn perfeksjonisme kan svekke ytelsen på oppgaver på grunn av en tendens til å fokusere på feil og unngå å ta risiko (Stoeber & Otto, 2006).
     

Aspekter ved kontraproduktiv perfeksjonisme som kan være relevante på arbeidsplassen:

Arbeidsplassdynamikk forverrer ofte trekk ved denne formen for perfeksjonisme, og påvirker produktivitet og velvære gjennom frykt for feil og manglende evne til å delegere.

  • Urealistiske standarder: Å sette uoppnåelige eller perfeksjonistiske standarder for seg selv, noe som kan føre til konstant skuffelse, frustrasjon og en følelse av mislykkethet (Frost et al., 1990).
  • Andreorientert perfeksjonisme: Å fokusere på ekstern validering eller godkjenning fra andre i stedet for interne standarder, noe som potensielt kan forårsake avhengighet av andres meninger og mangel på selvtillit (Hewitt & Flett, 1991).
  • Overopptatthet av perfeksjon: En tvangsmessig og ubarmhjertig fokus på å oppnå perfeksjon, som kan forbruke overdreven tid, energi og oppmerksomhet og forstyrre andre viktige områder av livet, som relasjoner, helse og generell velvære (Flett et al., 2012).
  • Bekymring over feil: En lammende frykt for å gjøre feil, ikke oppfylle forventninger eller motta negativ tilbakemelding, noe som kan føre til unngåelse eller prokrastinering og hindre personlig vekst og læring (Frost et al., 1990).
  • Manglende evne til å delegere: En motvilje mot å delegere oppgaver eller ansvar til andre på grunn av bekymringer om kvaliteten på arbeidet eller et behov for kontroll, noe som kan resultere i utbrenthet og redusert generell produktivitet (Hamachek, 1978).
  • Vanskeligheter med tilbakemeldinger: Problemer med å motta konstruktiv tilbakemelding eller kritikk på grunn av frykt for å mislykkes eller bli avvist, noe som kan hindre personlig utvikling og vekst ved å begrense muligheter for forbedring (Ashby & Rice, 2002).
  • Manglende evne til å slappe av: Manglende evne til å slappe av eller nyte fritiden på grunn av en konstant opptatthet av arbeid eller prestasjoner, noe som kan bidra til økt stress, utbrenthet og redusert generell velvære (Chang et al., 2004).
  • Selvkritikk: Tendensen til å evaluere og dømme seg selv hardt, ofte med fokus på personlige feil, mangler eller opplevd utilstrekkelighet, noe som kan påvirke selvfølelsen og den mentale helsen negativt (Dunkley et al., 2003).
  • Vanskeligheter med ufullkommenhet hos andre: Problemer med å akseptere ufullkommenhet hos andre (basert på urealistiske standarder), noe som fører til harde dommer og anstrengte relasjoner, og potensielt forårsaker sosial isolasjon eller konflikt (Hewitt & Flett, 1991).
  • Prestasjonsbasert selvfølelse: Refererer til en persons følelse av egenverd eller verdi som er basert på deres opplevde evne til å oppfylle visse standarder eller oppnå visse mål, noe som gjør deres selvfølelse sårbar for svingninger basert på eksterne prestasjoner, som akademisk eller atletisk suksess, karriereprestasjoner eller sosial status (Crocker & Wolfe, 2001).
  • Vanskeligheter med å be om hjelp: Problemer med å søke hjelp eller støtte, noe som fører til en følelse av å være overveldet og muligens forverre problemer ved å forsøke å håndtere dem selvstendig uten å søke nødvendig hjelp (Shafran et al., 2010).
  • Overdrevent behov for kontroll: Refererer til et individs ønske eller motivasjon for å ha innflytelse eller autoritet over sitt miljø, hendelser eller andre mennesker, noe som kan føre til mikromanagement, overdreven stress og vanskeligheter i mellommenneskelige forhold (Flett et al., 2001).

Perfeksjonisme er mer relevant enn noen gang 

Perfeksjonisme kan ha blitt en sterkere indikator på psykisk helse de siste tiårene.

Det finnes forskning som tyder på at kontraproduktiv perfeksjonisme har blitt mer utbredt i senere generasjoner. En metaanalyse publisert i Psychological Bulletin analyserte data fra over 41 000 amerikanske, canadiske og britiske studenter, og fant at forekomsten av selvorientert, andreorientert og sosialt pålagt perfeksjonisme har økt lineært siden slutten av 1980-tallet i vestlige land (Curran & Hill, 2019). I samme ånd, avdekket en metaanalyse utført av Smith et al. (2019), på studier som inkluderte både MPS (Multidimensional Perfectionism Scale) og FMPS (Frost Multidimensional Perfectionism Scale), at perfeksjonisme har vært på vei oppover de siste 25 årene.

En mulig forklaring på denne trenden er det økende presset unge mennesker opplever for å lykkes akademisk og profesjonelt, samt fremveksten av sosiale medier og den konstante sammenligningen og selvpresentasjonen det fremmer.

 

*Validering av Ambitionprofile

Ambitionprofile har blitt validert ved å gjennomføre en studie på en gruppe arbeidstakere i USA. Kjennetegnene til denne gruppen er beskrevet her, sammen med faktorstrukturen og påliteligheten til Ambitionprofile.

Utvalg

Det anvendte utvalget er et ikke-sannsynlighetsbasert bekvemmelighetsutvalg med kvoter, der svar ble samlet inn gjennom en tjeneste som forbinder forskere med personer som er villige til å delta i studier som denne. Deltakerne ble tatt inn etter først til mølla-prinsippet, og kvoter på 50 % kvinner og 50 % menn ble satt. Utvalget besto av 722 sysselsatte voksne fra USA som behersket engelsk flytende. Utvalget ble tilfeldig delt inn i to grupper (gruppe «A» og gruppe «B») for kryssvalideringsformål. Gruppe A ble brukt til å lage modellen, og gruppe B ble brukt til å bekrefte modellen. Det samlede utvalget ble brukt til å oppnå skåringsreliabilitet, korrelasjoner og normer. Jobbtitlene var svært varierte. Fordelingen av utvalgsdeltakerne etter kjønn, aldersgruppe og rase/etnisitet er beskrevet i tabellen nedenfor.

Dem

Sex

Age Group

Race/Ethnicity

Smp

F

M

Not

18-24

25-29

30-34

35-39

40-49

50-59

60+

A/P

B

L

NA

W

Mx

A

184

176

1

27

59

85

56

78

37

19

32

30

27

1

262

9

B

184

173

4

28

58

73

69

72

40

21

29

36

26

1

263

6

T

368

349

5

55

117

158

125

150

77

40

61

66

53

2

525

15


NOTES: Dem=Demographic, Smp=Sample, A=Sample “A”, B=Sample “B”, T= Total sample,  F=Female, M=Male, Not=Sex not indicated, A/P=Asian or Pacific American, B=Black, L=Latino, NA=Native American, W=White, Mx= Mixed Race.

Faktorstruktur

Faktorstrukturen til Ambitionprofile ble utledet fra en utforskende faktoranalyse på et sett med 24 spørsmål ment å måle atferd relatert til risikoen for utbrenthet. Denne analysen ble gjennomført på gruppe A, som resulterte i fem faktorer: Maladaptiv perfeksjonisme, drivkraft, behov for kontroll, overbelastning og selvomsorg. Tilpasningsindeksene var: RMSEA: .08 og TLI: .88. Faktorstrukturen ble replikert på gruppe B ved å bruke en bekreftende faktoranalyse. I den bekreftende studien var tilpasningsindeksene: RMSEA: .08, TLI: .88 og CFI: .90.

Referanser

Ashby, J. S., & Rice, K. G. (2002). Perfectionism, dysfunctional attitudes, and self-esteem: A structural equations analysis. Journal of Counseling & Development, 80(2), 197–203. https://doi.org/10.1002/j.1556-6678.2002.tb00183.x

Chang, E. C., Banks, K.R., & Watkins, A. F. (2004). How adaptive and maladaptive perfectionism relate to positive and negative psychological functioning: Testing a stress-mediation model in Black and White female college students.  Scholarship, 1. https://digitalcommons.iwu.edu/psych_scholarship/1

Curran, T., & Hill, A. P. (2019). Perfectionism is increasing over time: A meta-analysis of birth cohort differences from 1989 to 2016. Psychological Bulletin, 145(4), 410-429. https://doi.org/10.1037/bul0000138

Crocker, J., & Wolfe, C. T. (2001). Contingencies of self-worth. Psychological Review, 108(3), 593-623. https://doi.org/10.1037/0033-295x.108.3.593

Egan, S. J., Wade, T. D., & Shafran, R. (2011). Perfectionism as a transdiagnostic process: A clinical review. Clinical Psychology Review, 31(2), 203-212. Flaxman, P. E., Ménard, J., Bond, F. W., & Kinman, G. (2012). Academics’ experiences of a respite from work: Effects of self-critical perfectionism and perseverative cognition on postrespite well-being. Journal of Applied Psychology, 97(4), 854-865. https://doi.org/10.1037/a0028055

Flett, G. L., & Hewitt, P. L. (2006). Positive versus negative perfectionism in psychopathology: A comment on Slade and Owens’s dual process model. Behavior Modification, 30(4), 472-495. 

Frost, R. O., Marten, P., Lahart, C., & Rosenblate, R. (1990). The dimensions of perfectionism. Cognitive Therapy and Research, 14(5), 449-468. (This original paper introducing the FMPS discusses the six dimensions of perfectionism, including Organization, and how they can be adaptive or maladaptive.)

Hamachek, D. E. (1978). Psychodynamics of normal and neurotic perfectionism. Psychology: A Journal of Human Behavior, 15(1), 27–33.

Hewitt, P. L., & Flett, G. L. (1991). Perfectionism in the self and social contexts: Conceptualization, assessment, and association with psychopathology. Journal of Personality and Social Psychology, 60(3), 456-470. doi: 10.1037/0022-3514.60.3.456

Mudrack, P.E. (2004). Job involvement, obsessive‐compulsive personality traits, and workaholic behavioral tendencies. Journal of Organizational Change Management, 17(5), pp. 490-508. https://doi.org/10.1108/09534810410554506

Slaney, R. B., Rice, K. G., & Ashby, J. S. (2002). A programmatic approach to measuring perfectionism: The Almost Perfect Scales. In G. L. Flett & P. L. Hewitt (Eds.), Perfectionism: Theory, research, and treatment (pp. 63–88). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/10458-003

Smith, M., Sherry, S., Vidovic, V., Saklofske, D., Stoeber, J., and Benoit, A. (2019). Perfectionism and the five-factor model of personality: a meta-analytic review. Pers. Soc. Psychol. Rev. 23, 367–390. doi: 10.1177/1088868318814973

Stoeber, J. (2014). Perfectionism. In R. C. Eklund & G. Tenenbaum (Eds.), Encyclopedia of sport and exercise psychology (Vol. 2, pp. 527-530). Sage. .

Stoeber, J., & Otto, K. (2006). Positive conceptions of perfectionism: Approaches, evidence, challenges. Personality and Social Psychology Review, 10(4), 295-319. doi: 10.1207/s15327957pspr1004_2

Suh, H.N., Pigott, T., Rice, K.G., Davis, D.E., & Andrade, A.C. (2023). Meta-analysis of the relationship between self-critical perfectionism and depressive symptoms: Comparison between Asian American and Asian international college students. Journal Counseling

personas new

Få det bedre på jobb. Øk fortjenesten. Samtidig.

Vår banebrytende, forskningsbaserte kartlegging hjelper deg med å redusere både menneskelige belastninger og de økonomiske kostnadene som stress på arbeidsplassen fører med seg.